2016. május 22., vasárnap

Have Sword, will Travel / 保鏢

Hongkongi mozilim / 1969
Egyéb cím: Bao Biao, The Bodyguard, Ragadj kardot, útra kelünk!
Rendezte: Chang Cheh
Forgatókönyv:  Ni Kuang

Akció rendező: Yuen Cheung-Yan
                        Tong Kai
Főszereplők:  David Chiang Da-We
                     Ti Lung
                     Li Ching

 Siang (Ti Lung) és Piao Piao (Li Ching) hős kardforgató-tanítványok, esedékes házasságukat tervezgetik, miközben mesterük egyik barátjának segítenek, akit egy fontos pénzszállítmány őrzésével bíztak meg. Kell is a segítség, mivel éltes korából kifolyólag a vívóbajnok már nem a régi, plusz a zsákmányra a Ku Feng alakította haramiafőnök és rosszul öltözött emberei pályáznak.A környéken munkát kereső nincstelen hős, Lo Yi (David Chiang) felbukkanása felkelti Piao Piao érdeklődését; Siangban inkább csak a féltékenység parazsát szítja fel Lo. Siang minden alkalmat megragad, hogy összemérhesse tudását a nála képzettebb harcossal, aki, bár szemmel láthatólag nem közömbös Piao Piao közeledését illetően, nem szeretné lecsapni a nőt a férfi kezéről, hiszen az nem lenne valami lovagias tett. A bandavezér meg csak számít, ami csak a figurából kifér, így – minő meglepetés! – egy nagyszabású leszámolásban lesz része a nézőnek a végén.



Shaolin Temple / 少林寺

Hongkongi mozifilm / 1976

Egyéb címek:  Death Chambers, Shao Lin Si


Rendezte:  Chang Cheh, Wu Ma
Forgatókönyv: Chang Cheh, Ni Kuang
Akció rendező: Chan San-Yat,
                        Hsieh Hsing
Főszereplők: David Chiang Da Wei
                    Ti Lung
                    Alexander Fu Sheng
                    Chi Kuan Chun
                    Bruce Tong Yim Chaan
  
A Shaolin templom volt az ellenállás utolsó bástyája a Manchu dinasztia alatt. Sikerének titka a különleges harcművészet és filozófia volt, amelynek csodálói távoli vidékekről zarándokoltak el a templomhoz, hogy hosszú várakozás után talán tanítványként nyerjenek bebocsátást a szent falak közé. Amikor a császár úgy dönt, hogy a Shaolin templom túl nagy fenyegetést jelent, álnok tervet sző a templom elpusztítására és a titkos harcművészet mestereinek kiirtására. Hogy Shaolin örökségét megvédjék, a templomnak új tanítványokra és harcosokra van szüksége, így eljött az idő, hogy megnyissa kapuit az arra méltó jelentkezők előtt.



Abbot of Shaolin / 少林英雄榜

Hongkongi mozifilm / 1979

Egyéb címek: Shaolin kolostor, Shao Lin Ying Xiong Bang, A Slice of Death
Rendezte:  Ho Meng-Hua
Forgatókönyv: Ni Kuang
Akció rendező: Tang Tak-Cheung
Főszereplők: David Chiang Da-Wei
                     Lo Lieh
                     Lily Li Li-Li
                     Bruce Tong Yim-Chaan

A Mandzsuk megtámadnak és lerombolnak egy shaolin kolostort, az ott élő szerzeteseket pedig lemészárolják. Egy shaolin mesternek azonban sikerül megmenekülnie. Az Apát a halála elött megkéri hogy szerezzen pénzt és építse fel újra a kolostort. A Mandzsuk azonban tudomást szereznek róla és mindenáron meg akarják akadályozni ebben.