2015. november 18., szerda

The Shaolin Avengers / 方世玉與胡惠乾

Honkongi mozifilm / 1976
Egyéb címek: Shaolin bosszúállók, Invincible Kung-Fu Brothers
Rendezte: Chang Cheh, Wu Ma
Forgatókönyv: Ni Kuang, Chang Cheh
Akció rendező: Hsieh Hsing, Chan San Yat
Főszereplők: Alexander Fu Sheng
                    Chi Kuan Chun
                    Bruce Tong Yim Chaan

A 18. században járunk. A mandzsúriai Ching klán a Hong Zhi-Guan által vezetett shaolin templom bezárására készül. A templomot lerohanó katonák élén az a Kow Ching Chung áll, aki egykoron Hong jó barátja volt. Az ostromot követően Hong kénytelen elbujdosni, és mikor véletlenül megmenti Feng Shi-Yu, a fiatal és tehetséges harcos életét, a fiú családja befogadja őt. Közben kiderül, hogy Kow még nem tett le arról, hogy megtalálja őt, ezért mindenfelé kémeket küld - az egyik ilyen Moon, a gyönyörű fiatal lány, akibe Feng szinte azonnal beleszeret, mikor a lány megjelenik náluk. De vajon viszonzásra talál-e szerelme, vagy csak időhúzásról van szó, amíg Kow és katonái a helyszínre nem érnek?

The Blood Brothers / 刺馬

Honkongi mozifilm / 1973
Egyéb címek: Vértestvérek, Ci Ma, Chinese Vengeance
Rendezte: Chang Cheh
Forgatókönyv: Chang Cheh, Ni Kuang
Főszereplők: David Chiang
                     Ti Lung



Chang és Huang a két utcai rabló találkozik az ambíciózus Ma Shingel, aki ráveszi őket, hogy hódítsák meg a közeli banditákat és vegyék át az irányításukat. Ez így is történik, és egyre nagyobb hatalomra tesznek szert! Testvérekké válnak! De Ma beleszeret Huang feleségébe és titokban viszonyt folytatnak...Ma azonban még ennél is többre vágyik, így otthagyva a testvéreit a Ching hadseregbe áll, ahol évek alatt tábornokká nevezik ki. Ma meg is hívja magához a régi testvéreit és a 3 testvér újra egymás mellett küzd. A problémák ott kezdődnek, amikor Chang és Huang rájönnek, hogy Ma-nak csak a hatalom a fontos, és ezért még a saját testvéreit is megölné.....
















The Pirate / 大海盗

Hong Kongi mozifilm / 1973
Egyéb címek: A kalóz, Da Hai Dao
Rendezte: Chang Cheh, Pao Hsueh Lieh, Wu Ma
Forgatókönyv:  Ni Kuang
Akció rendező: Lau Kar Leung, Tong Gaai
Főszereplők: David Chiang Da Wei
                    Ti Lung
                    Bruce Tong Yim Chaan


A mozi egy valaha létező legendás kalóz, Cheung Po történetét meséli el, aki több száz hajót rabolt ki, majd a zsákmányainak egy részét a rászorulóknak adta. Egy csata után megsérül a hajójuk, így kikötnek egy kalózvárosban, hogy megjavítsák. Cheung Po ekkor szembesül az ottani zsarnok bíróval, aki szegénységbe taszítja az embereket. Feltűnik a színen egy Qing generális is, hogy elkapja a kalózokat. A generális álcájának köszönhetően felcserélődnek a szerepek és mindenki azt hiszi hogy Cheung Po a generális
Chang Pai-Chai, a hírhedt kalóz hajója léket kap egy idegen bárka megcsáklyázása során, ezért a partok felé veszi az irányt, hogy anyagot szerezzen a lék befoltozásához. Kikötve hamarosan megtudja, hogy a környéken élő szegény parasztokat korrupt Qing-katonák tartják rettegésben, és mivel a szíve mélyén jó ember, Chang elhatározza, hogy segít rajtuk, ám ezzel nagyhatalmú embereket haragít magára.


Five Shaolin Masters / 少林五祖

Honkongi mozifilm / 1974
Egyéb címek: Az öt Shaolin mester, Shao Lin wu zu, 5 Masters Of Death

Rendezte: Cheh Chang
Forgatókönyv: Kuang Ni
Akció rendező: Lau Kar Leung, Lau Kar Wing
Főszereplők: David Chiang Da Wei
                    Ti Lung

                     Alexander Fu Sheng
                   Chi Kuan Chun


A manchuk leégetik az összes shaolin templomot, hogy megerősítsék ezzel a Quing Dinasztia uralkodóját. A shaolin templomból 5 harcos menekül meg, akik útnak indulnak, hogy egész Kínában egyesítsék a lázadókat. Azonban az egyik áruló shaolin mester Ma Fu pár kíválló machu harcossal tudja, hogy az 5 harcost meg kell állítani, és akkor óriási jutalmat kapnak az uralkodótól.Mindeközben a lázadó harcosok visszatérnek a leégetett templomba, hogy a képességeiket fejlesztve szembeszállhassanak Ma Fu-val és társaival!


Miután újra meg újra alulmaradnak a Qing félelmet nem ismerő kung fu harcosaival szemben, öt shaolin szerzetes elhatározza, hogy visszatérnek egykori templomuk romjaihoz – melyet a Qing katonái pusztítottak el-, hogy hosszas gyakorlással tökélyre fejlesszék harcművészeti tudásukat, és megbosszulják lerombolt templomukat és halott testvéreiket.

2015. október 13., kedd

Shaolin Mantis / 螳螂

Hongkongi mozifilm / 1978
Egyéb címek: A Shaolin sáska, Tang lang, Deadly Mantis
Rendezte: Lau Kar Leung
Akció rendező :
Lau Kar Leung, Wilson Tong Wai Shing
Forgatókönyv: Sze To On
Főszereplők: David Chiang Da Wei
                     Lily Li 
                     Wilson Tong Wai Shing

David Chiang (A félkarú bokszoló) egy bosszúszomjas harcost alakít, aki egy imádkozó sáskát figyelve fejleszt ki egy új, forradalmi harcmodort, amellyel végre szembeszállhat a felesége haláláért felelős ellenfeleivel. A tradicionális kung-fut felhasználó akciófilmek mestereként Chia-Liang Liu rendező egész életművét az autentikus harcstílusok felfedezésének szentelte, így annak ellenére, hogy David Chiang a hetvenes évek végén már a műfaj veteránjának számított, eme filmben láthatók karrierjének talán legjobb összecsapásai.


Damo / 다모

Dél-Koreai sorozat / 2003
Egyéb cím: The Legendary Police Woman
Epizód: 14
Rendezte:  Lee Jae-Kyu
Forgatókönyv: Jung Hyung-Soo
Főszereplők: Ha Ji-Won
                    Lee Moon-Sik
                    Kwon Oh-Jung
                    Lee Moon-Sik
A film a 17. században játszódik Korea régi fővárosában Hansung-ban. A sorozat hősnője Jang Chae-Ohk (Ha Ji Won színésznő alakítja ) egy kegyvesztett nemes lánya aki a bátyjával menekülésre kényszerült amikor az apjukat árulással vádolták.
De menekülés közben elveszítették egymást. A lány hét évesen szolgálólánynak vitték a Hwangbo Yoon (Lee Seo-Jin színész alakítja) családjához. Itt a fiúval együtt nőtt fel akiből a későbbiekben a Bal Rendőrségi Hivatal parancsnoka lesz.
A lány "DAMO" beosztásban ugyanitt szolgál.
A "DAMO" szónak két jelentése van. Egyszer jelenti a "tea szolgát" aki felszolgálja a teát és elvégzi a ház körüli teendőket. Másodszor jelenti azt a "női nyomozót" aki különleges esetekben besegít a férfi kolegáinak.
A filmben Hansungi Rendőrség egy pénzhamisítási ügyben nyomoz, de a nyomozás közben a szálak egy sokkal nagyobb ügyre vetnek majd fényt. 14 részen keresztül ezt a nyomozást követhetjük és izgulhatunk a hőseinkért..
 

The Royal Tailor / 상의원

Dél-Koreai mozifilm  2014
Rendezte: Lee Won-Suk
Forgatókönyv: Lee Byoung-Hak
Főszereplők: Park Shin-Hye
                     Lee Yoo-Bi

Dol-seok (Han Suk-kyu) három évtizede a királyi udvar elismert szabója, és éppen a nemesi kinevezésére vár, amikor is színre lép egy fiatal zseni, Gong-jin (Go Soo). A ruhakészítés hagyományait szigorúan betartó Dol-seok rossz szemmel nézi Gong-jin minden szabályt áthágó, merőben friss stílusát. Mikor a királyi udvar kegyeibe fogadja Gong-jint, Dol-seoknak nincs más választása, mint együtt dolgozni a fiúval. A közös munka alatt rájönnek, hogy mindketten egyformán alázatosak a mesterségükkel szemben. Azonban több tényező is útjában áll bimbózó barátságuknak: az udvari intrikák és hatalmi harcok, Dol-seok palástolt féltékenysége, valamint Gong-jin plátói szerelme a királynő (Park Shin-hye) iránt.
Kedves, olykor pajzán humorával, beteljesülhetetlen szerelmi drámájával, és a királyi udvar hierarchiáját is felrúgó ruhakölteményeivel kiváló szórakoztatást nyújt.

2015. október 9., péntek

Gangnam Blues / 강남 1970

Dél-Koreai mozifilm / 2015
Rendezte: Yoo Ha
Forgatókönyv: Yoo Ha
Főszereplők:  Lee Min-Ho

Először is le kell szögezni, hogy a gengszterfilmek teljesen máshogy működnek a Távol-Keleten, így Koreában is. Az ázsiai filmekben a számunkra megszokott, belülről szétbomló, önös érdekeket képviselő bűnszervezetek helyett afféle cégek, családok vagy – ha úgy tetszik – dinasztiák küzdenek meg egymással, hogy megkeressék a betevő falatot, és biztosítsák a jólétet és a jövőt a szervezet tagjainak. Mondhatni, a keleti gengszterfilmek valójában modern köntösbe bújtatott kosztümös filmek. Ez igaz az 1970-es években játszódó Gangnam Blues esetében is, hiszen ha nemcsak 50 évet, hanem 500 évet mennék vissza a múltba, és az öltönyöket lecserélnék csogorikra, a botokat és esernyőket (!) pedig kardokra, máris egy nagyszabású történelmi filmbe keverednénk, ahol a kiskirályok egymást eltiporva igyekeznek megszerezni népüknek az ígéret földjét.
A sztori szerint a két nincstelen gangnami barát, Jong-dae (Lee Min-ho) és Yong-ki (Kim Rae-Won) élete gyökeresen felfordul, amikor a városfejlesztésben és területszerzésben aranybányát látó, korrupt politikusokkal összejátszó bűnszervezetek elűzik őket az üzlet útjában álló, roskatag viskójukból.  Alternatíva híján kénytelenek beállni a bűnbandába, és a sors úgy hozza, hogy elválnak egymástól. Mikor évek múlva újra egymásra lelnek, kiderül, hogy ellenséges oldalon álló szervezetekbe keveredtek. Őszinte barátságuk a szervezetükhöz való hűségük útjába áll, ezért valamelyiket muszáj lesz elárulniuk.



My Girlfriend is a Gumiho / 내 여자친구는 구미호

Egyéb cím: My Girlfriend is a Nine-Tailed Fox
Dél-Koreai sorozat / 2010
Epizód: 16
Rendezte: Boo Sung Chul
Forgatókönyv: Hong Mi Ran, Hong Jung Eun
Főszereplők: Lee Seung-Gi
                    Shin Min-A

Hogy mi is a gumiho? A koreai néphagyományban egy természetfeletti lény, kilenc farkú rókaszellem, amely könnyedén változtatja az alakját, de legszívesebben gyönyörű ifjú hölggyé változik, és férfiakat csábítgat, hogy megegye a májukat.
De mi történik, ha egy ilyen gumiho hirtelen a mai emberi világba csöppen? És egyáltalán igaz-e minden, amit a gumihókról terjesztenek?... Ebben a vígjátékban lesz nagyon sok nevetés, néhány megható jelenet és a hagyományos megoldások helyett némi csavar a történetben, nem is várható más, hiszen a Hong nővérek írták, akiknek a nevéhez többek között olyan sorozatok fűződnek, mint a My Girl, Delightful Girl és You're Beautiful. 


2015. szeptember 30., szerda

Gu Family Book / 구가의 서

Dél-Koreai sorozat / 2013
Egyéb címe: Gugauiseo, Ancient Medical Book / The Writings of Nine Houses / Book of the House of Gu / Kang Chi, the Beginning
Epizód: 24
Rendezte: Shin Woo Chul,Kim Jung Hyun
Forgatókönyv: Kang Eun Kyung
Főszereplők:
Lee Seung-Gi - Choi Kang Chi
Choi Jin-Hyuk - Koo Wol-Ryung
Bae Suzy - Dam Yeo Woo
Yoo Yun Suk - Park Tae Seo
Lee Yoo Bi - Park Chung Jo

 Egy melodramatikus eposz a félig emberként, félig mitikus teremtményként született Choi Kang Chi-ről, akinek hosszú utat kell bejárnia, hogy emberré válhasson és mindeközben mindenki másnál emberibben éli életét annak ellenére, hogy mégsem válhat emberré. Yoon Seo Hwa és a Jiri hegyek oltalmazó istene egymásba szeretnek, de az ellenségeik csapdája miatt a Yoon család státusza romokba dől. Míg Seo Hwa szobalányával menekül, tudomást szerez róla, hogy Wol Ryung eltűnt egy baleset után. Úgy érezve, hogy képtelen szökevényként felnevelni fiát, egy kosárban leereszti a folyón abban a reményben, hogy valaki befogadja.
Choi Kang Chi-t a Choi család neveli fel, miután a folyóból kihalászták. Gu Wol Ryung, a Jiri hegyek oltalmazó istenének fia és Seo Hwa az édesanyja, aki ember. Kang Chi szókimondó karakter, aki tele van kíváncsisággal. Egy eset során rájön, hogy félig ember, félig vadállat és elkezdi második életét élni.
Dam Yeo Wool a harcművészetek és az íjászat mestere. Yeo Wool becsületes, aki nagyon értékeli Konfucius tanításait és aki már fiatal korában oktatójává válik egy harcművészeti központnak.

2015. szeptember 29., kedd

Flying Boys / 발레 교습소

Dél-Koreai mozifilm / 2004
Rendezte: Byun Young-Joo
Forgatókönyv: Byun Young-Joo
Főszereplők:  Lee Joon-Gi


Kang Min-jae végzős gimnazista, aki magas elvárásokat támasztó apjával él, és az iskolában is gondokkal küzd. Már hosszú ideje szerelmes egy vele egy házban élő lányba, de sosem volt bátorsága vallomást tenni neki. A felvételi vizsgák után a fiú lenyúlja apja autóját, és inni megy barátaival. A helyi közösségi ház balettoktatója meglátja a jogosítvány nélkül vezető fiúkat, és megzsarolja őket, hogy hallgatásáért cserébe vegyenek részt óráin. Közben Min-jae plátói szerelmét is beíratják szülei balettórára, hogy a lány kissé nőiesebb legyen.

2015. szeptember 28., hétfő

Princess Ja-Myung - 자명고 / 왕녀 자명고

Dél-Koreai sorozat / 2009
Egyéb cím: Ja Myung-Go
Epizód: 39
Rendező: Lee Myung Woo
Forgatókönyv: Jung Sung Hee
Főszereplők: Jung Kyung-Ho
                    Park Min-Young


Egy kétezer éves legenda szerint Nakrang királyságát egy bűvös erejű dob, a Dzsá Mjang Gó védelmezi, amely magától megszólal, ha ellenség közelít. A valóságban Dzsá Mjang nem egy dob, hanem a király leánya, Dzsá Mjang hercegnő. Dzsá Mjang és Nakrang hercegnő (Lahi) ugyanazon a napon születtek, ugyanazon apától, de más anyától. A jóslat szerint az egyik hercegnő a nemzet felemelkedését, a másik a pusztulását okozza. Lahi (Nakrang hercegnő) anyja családja hatalmára támaszkodva a saját lányát teszi meg a jóslat beteljesítőjének, mint a nemzet éltetőjét, miközben Dzsá Mjang akire halál várt volna, anyja segítségével megmenekül és a köznép között nő fel. Mikor valódi kilétét megtudja, hazatér, és ezzel belső hatalmi harcok kezdődnek. Dzsá Mjang hercegnő és a rivális Kokurjó hercege, Hodong, egymásba szeretnek, de nem lehetnek egymáséi. Lahi hercegnő is Hodongba szerelmes, érte elpusztítja a Dzsá Mjang dobot és feláldozza nemzetét. Eközben Dzsá Mjang hercegnő országa megmentéséért küzd, míg végül kardját szeretett Hodong hercege ellen kell fordítania...

Time Between Dog and Wolf / 개와 늑대의 시간

Dél-Koreai sorozat / 2007       

Epizód:  16
Rendezte: Kim Jin Min                              
Forgatókönyv: Han Ji Hoon, Yoo Young Jae
Főszereplők:  Lee Joon-Gi
                     Nam Sang-Mi
                     Jung Kyung-Ho

Lee Kanchana, a koreai származásu tailandi ügyésznő egy nagy alvilági, Cheongbang nevü bandát akar leleplezni. Nemcsak hivtali kötelességböl, hanem személyes bosszúbol is cselekszik – évekkel ezelőtt, a férjét uganaz a banda ölte meg. Csakhogy nem sikerül neki, sőtt, a banda egyik fontos tagja, Mao Liwarat, megöli őtt, a nő kisfia szeme láttára. Tett közben, a gyilkos rájön hogy a Soo Hyun nevü kisfiú, a saját kislányának, A-Ri-nak jóbarátja, és megkíméli a gyermek életét.
Az árván maradt gyereket, a koreai titkosszolgálat egyik ügynöke neveli fel, együtt a saját fiával, Min Gi-vel, szeretettel és apai gondoskodással, tehát szinte normális hogy nagykorukra, a két fiú, ennek pályájára lépnek.
Csak hogy a sors iróniájaként, Soo Hyun első titkosszolgálati feladata közben, ráismer anyja gyilkosára, és a sokk hatására, sulyos szakmai hibát követ el. És a sors tetőzi az iróniát azzal is hogy A-Ri újbol felbukkan az életében…
Mit választ Soo Hyun? A bosszút vagy a szerelmet? Tudja A-Ri ki valójában mi az édesapja? Ő kit fog választani? Az apját vagy a szerelmét? Vagy talán egy harmadikat? És a gyilkos Mao, meddig megy el kegyetlenségében? Feláldozza lányát a banda érdekében?
 


2015. szeptember 9., szerda

Miyamoto Musashi / 宮本武蔵

Japán film / 2014
Epizód: 2
Rendezte: Ryosuke Kanezaki
Forgatókönyv: Eiji Yoshikawa (regény), Shimako Sato
Főszereplők:  Takuya Kimura
                      Ikki Sawamura
                      Yoko Maki
                      Yusuke Santamaria
                      Teruyuki Kagawa
                      Shota Matsuda

A legendás szamuráj kalandjai. A japán kardvívók között talán Mijamoto Muszasi neve a legismertebb. Népszerűsége nem csak Japánban, hanem világszerte is töretlen. Ez a rendkívüli képességekkel megáldott harcos első, halálos kimenetelű párbaját tizenhárom éves korában vívta, tizenhat évesen pedig már részt vett a véres szekigaharai csatában. Élete során számtalan párbajt vívott, de nem talált legyőzőre.



Fly, Daddy, Fly / 플라이 대디

Dél-Koreai film / 2006
Rendezte: Choi Jong-Tae
Forgatókönyv: Kazuki Kaneshiro (novel), Choi Jong-Tae
Főszereplők: Lee Moon-Sik
                     Lee Joon-Gi

Egy átlagos kisember lányát molesztálja a középiskola bokszbajnoka, ám befolyásos szülei közbenjárására a fiú elkerüli a büntetést. A lány apja elhatározza, hogy megleckézteti a beképzelt srácot, helyreállítja a saját önbecsülését, és emelt fővel hozza ki a lányát a kórházból. A bosszúnak azonban érdekes módját választja; kiáll a bajnokkal.

Let's eat / 식샤를 합시다

Dél-Koreai  sorozat / 2013
Epizód: 16
Rendezte: Park Joon Hwa
Forgatókönyv: Im Soo Mi
Főszereplők: Lee Soo-Kyung
                    Yoon Doo-Joon
                    Shim Hyung-Tak
                    Lee Do-Yeon
                    Jang Won-Young

A dorama egy egyedül élő nő mindennapjait és szerelmi életét mutatja be, miközben a környékén gyilkosságok történnek. Lee Soo Kyung (Lee Soo Kyung) egy 33 éves, egyedülálló nő. A 20-as éveiben elvált és most egyedül él. Méltóságteljesen szeretné élni az életét, de elveszti önuralmát, ha az ételekről van szó. Koo Dae Young (Yoon Doo Joon) egy 29 éves egyedül élő férfi. Különleges tehetséggel tudja leírni az ételek ízét. Gyakran hazudik, de általában egy figyelmes srác.